Myresjö gamla kyrka

Adress: Myresjö centrum, 570 13 Myresjö Visa karta

Adress: Myresjö centrum, 570 13 Myresjö

Myresjö gamla kyrka är en 1100-tals kyrka som blev ödekyrka i slutet av 1800-talet och fick förfalla sa att det till och med växte träd upp ur långhuset. Kyrkan renoverades på 1920-talet och används nu som församlingskyrka.

Myresjö gamla kyrka är en karaktäristisk Njudungskyrka med långhus, kor och en halvrund absid.
Målningarna i kyrkans kor antas härröra från 1200-talet. De föreställer bland annat Kristi intåg i Jerusalem. Dessa är bevarade tack vare att taket på kor och absid fanns kvar när resten av kyrkan stod som ruin. En runsten finns inmurad i väggen vid ingången och en runsten finns placerad inne i kyrkan.

Dopfunten härrör från den tid då kyrkan byggdes. Den är prydd med bland annat en drake, lejon och fabeldjur. Predikstolen är från mitten av 1600- talet. Klockstapeln uppfördes i samband med renoveringen av kyrkan på 1920- talet.

Det går att beställa guidningar av kyrkan.
Det finns även mobilguidning, ring 0382-575 899 och slå in 08 för Myresjö kyrka när rösten frågar efter numret. Informationen finns även vid kyrkan

Visa mer

Om denna aktivitet

Avstånd

  • Tågstation
    Vetlanda Resecentrum 9 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Best Western Vetlanda Stadshotell

Avstånd: 9 km
Best Western Vetlanda Stadshotell är ett klassiskt hotell i hjärtat av Vetlanda och Småland. Våra gäster förväntar sig lite mer, det är därför de väljer Best Western Vetlanda Stadshotell.
Vandrarhem och grupplogi

Trollebo Gård

Avstånd: 21,3 km
Vackra Trollebo Gård ligger vid den rofyllda sjön Värnen. Trollebosjön, som den också kallas, har goda fiskemöjligheter. Båtar, kanoter och paddleboards finns att hyra.
Hotell och pensionat

Centralhotellet i Vetlanda

Avstånd: 8,1 km
Centralhotellet är ett personligt trestjärnigt affärshotell mitt i Vetlanda som passar lika bra för familjen. Här kan du känna dig som hemma! Alla rum är nyligen totalrenoverade med ljusa färger och fräscha badrum. Kvalitetssängar bäddar för en god natts sömn. Viasat sport och Viasat fotboll finns på alla rum för de sportintresserade!