Nävelsjö kyrka

Adress: Nävelsjö kyrka Vetlanda Visa karta

Adress: Nävelsjö kyrka Vetlanda

Nävelsjö kyrka tillhör Njudungskyrkorna som ligger runt Vetlanda och Sävsjö. Kyrkan har sina rötter i 1100-talet. En dendrokronologisk undersökning har gjorts av timret i en bjälke och visar att trädet fälldes vintern 1181- 1182.

Invändigt ser man den ursprungliga rundade absiden där dopfunten är placerad i dag. Kyrkan är ljus och ger ett rent intryck.
På 1760- talet byggdes kyrkan ut med en korsarm i norr, en så kallad nykyrka. Predikstolen togs i bruk 1669 och visar de fyra evangelisterna. Den välbevarade medeltida dopfunten tillhör Njudungsgruppen och är tillverkad i sandsten och rikt dekorerad.
Ytterligare medeltida inventarier finns bevarade hos Historiska museet, varav en ytterport med sin smidesjärnbeslag, en madonna- och en S:t Olofsskulptur samt två processionskors av Limoges- emalj. Klockstapeln med kyrktupp på tornet härstammar från 1682 och står på den välskötta kyrkogården, där det även finns intressanta gravvårdar att beskåda.

Det går att beställa guidningar av kyrkan.
Det finns även mobilguidning, ring 0382-575 899 och slå in 07 för Nävelsjö kyrka när rösten frågar efter numret. Informationen finns även vid kyrkan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Avstånd

  • Tågstation
    Vetlanda Resecentrum 12 km

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Best Western Vetlanda Stadshotell

Avstånd: 12,1 km
Best Western Vetlanda Stadshotell är ett klassiskt hotell i hjärtat av Vetlanda och Småland. Våra gäster förväntar sig lite mer, det är därför de väljer Best Western Vetlanda Stadshotell.
Hotell och pensionat

Centralhotellet i Vetlanda

Avstånd: 11,3 km
Centralhotellet är ett personligt trestjärnigt affärshotell mitt i Vetlanda som passar lika bra för familjen. Här kan du känna dig som hemma! Alla rum är nyligen totalrenoverade med ljusa färger och fräscha badrum. Kvalitetssängar bäddar för en god natts sömn. Viasat sport och Viasat fotboll finns på alla rum för de sportintresserade!
Campingplatser

Guldvaskningen i Ädelfors (campingplats)

Avstånd: 26 km
Deras egen campingplats, det klart populäraste alternativet. Eget tält, bil, husbil eller husvagn – det finns gott om plats. Öppet året runt.